Hypotetiskt

En rent hypotetisk fundering... Vi antar att fyra personer har olika roller i förhållande till varann men tre av dem har någon form av uppgörelse eller låt oss kalla det för ett avtal - eller en deal - med den fjärde. Låt oss kalla den fjärde för person A. Person B, C och D kan alla tre kallas för någon form av hyresgäst - men alla tre har helt olika hyror. I praktiken innebär det att person B bor i stort sett gratis men ställer sin arbetskraft till förfogande. Person C hyr ett förråd och betalar hyra. Person D hyr också ett förråd, betalar ingen hyra men hjälper till med annat. Alla fyra verkar nöjda med sina respektive överenskommelse. Men, helt sant är ju inte det... Person B går omkring och muttrar, verkar vresig och grinig. Person D får till slut höra att minsann både person C och D har det så otroligt bra och fint förspänt med sina förråd - så bra att de inte fattar hur bra de har det.

Person D: "-Eh... men du själv då? Du bor ju j*vligt billigt?!"
Person B: "Ja, men så jobbar jag mycket också!"

I realiteten är det ju så - person B arbetar för sitt boende. Men hur mycket? Hur mycket och hur många timmar kan man räkna med att det kostar för ett boende? Person D arbetar också - men inte för ett helt boende, endast för ett förråd. Ibland tycker nog person D att person D arbetar MER än person B. Person C betalar ju hyra för sitt förråd men person B tycker att person C nästan har det allra bäst! Bäst för att person C inte behöver underhålla förrådet själv - det är ju person B som får utgöra det arbetet som hyra för sitt boende. Person A verkar nöjd med sina överenskommelser - B underhåller förråden, D verkar tycka det är roligt att fixa med förråden och C betalar och är nöjd med underhåll & förråd.

Vad är det egentligen som gör person B så bitter över de andra två's uppgörelser? Är det för att person B är arbetsskygg? Eller inte förstår värdet av det person B får för sin ansträngning? Tycker person B att person C och person D kommer undan för billigt? Att alltså person B's arbete är värt mycket mer?

Själv tycker jag att det verkar konstigt att person B sätter SIN uppgörelse med person A i relation till de andra personernas avtal. Om det är en orättvis deal får väl person B omförhandla om SITT avtal? Inte de andra personernas avtal?! Eller är det så att person C betalar för lite hyra för sitt förråd? Men om person A är nöjd med hyran, varför ska då person B eller ens D bry sig? Om person D tycker att person B kommer billigt undan - vad har det med saken att göra, så länge person D är nöjd med SIN deal? Egentligen är det ju så att det är tre helt olika uppgörelser - som att jämföra bananer med hasselnötter typ... ;-)

Som sagt - rent hypotetiskt alltså.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ahhahahahhahahaha;-)

Som sagt var....

2008-11-16 @ 20:15:50
Postat av: Eva

Ja just det! Men den berömda avundsjukan är inte alltid logisk. Samma vid lönesättning. Han har mer än jag. Men gör ni lika mycket? Ja det tycker man nog. Men jag som ska sätta lönen vet att den som får mer av mig faktiskt är värd mer för mig än den som har mindre. Suck

2008-11-16 @ 21:17:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0