Knorrevångens slakteri

Det finns saker som gör mig arg, och så finns det saker som gör mig heligt förbannad. Jag har just tittat på Svt's "Uppdrag granskning" som tog upp "hästbluffen" - där ägaren till Knorrevångens slakteri på olika sätt tillskansat sig hästar av olika privatpersoner under vad som verkar vara helt falska grunder. Människan har påstått sig behöva en sällskapshäst till sin häst Rollex. Enligt Uppdrag granskning finns verkligen Rollex - dock hade han ingen av de hästar som programmet försökt finna som sällskap, alltså ingen av de fem hästar som kvinnan sagt sig behöva som sällskap till Rollex. Var har de tagit vägen? En tämligen tam och trolig gissning är att de ärl slaktade. Hur gick det egentligen till? Numera ska ju alla hästar ha pass. Ett pass där man som hästägare ska se till att alla uppgifter om hästen förs in, uppgifter om alla mediciner & behandlingar som hästen fått. Många preparat som hästar får gör att hästen därefter beläggs med livstids karens dvs de får inte användas som kött och människoföda. Passet ska också följa hästen till slakt - och passets nummer ska antecknas... I programmet fick de till slut fram att åtminstone en av de eftersökta hästarnas pass dykt upp i listorna över slaktade hästar. Något som driftchefen och tillika fadern till kvinnan ifråga helt nekade kännedom om.

Och visst, har hon äganderätt över djuret är hon i sin fulla rätt att göra vad hon själv tycker är rätt & riktigt... men varför inte våga stå för det i så fall? Varför inte våga berätta att hästarna gått till slakt? Om hon nu tycker att det ÄR rätt? Enda orsaken att hemlighålla en sådan sak är ju att det inte kan ha gått rätt till?

Hur långt in i dumhetens kakel kan man fortsätta att förneka kännedom om en sån här sak? Hur hårdhudat kall är den här kvinnan? Hur mår man inombords själv när man med berått mod ljuger så att man tror sig själv? Ljuger till sig hästar som utlovas ett gott hem och en god vård som tack för lång & trogen tjänst istället får gå raka vägen till slakt? Att ljuga till sig 500 kg kött?

Efter programmet har jag ägnat mig en stund åt att söka lite på nätet om Knorrevångens slakteri - och det gör mig mörkrädd... Och jag har tappat ännu mer av min tilltro till människans godhet...

Här finns mer om Knorrevångens slakteri och historien som Uppdrag granskning tog upp i dag; http://djurdjur.wordpress.com/2009/03/07/knorrevangens-smutsiga-byk-i-uppdrag-granskning/
Uppdrag granskning: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=107527&a=1472551&lid=puff_1474416&lpos=extra_0
Diverse andra intressanta länkar i frågan:
Misstänkt svartslakt anmäls
Knorrevången misstänks för svartslakt av hästar
Hästar försvunna hos slakteri-VD
Polisanmälan om misstänkt svartslakt vid Knorrevången
Älsklingshästarna försvann spårlöst
Omärkta nötkreatur försvann
Knorrevångens slakteri hotas av vite
Jordbruksverkets förelägande var ingenting värt
Knorrevången-fall vidare till åklagare
Överlämnat till åklagare
Misstänker svartslakt och djurplågeri
Åtta hästar hölls i en box
Ägarparet slår ifrån sig
Detta hände 2008
Uppdrag granskning om Knorrevångens 11 mars 2008

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0